Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Telefooncentrale
Frankfurt am Main: onder een houten afdak, afgedekt met een plastic zeiltje, op een pallet, jarenlang buiten gestaan in weer en wind. De oma van Markus heeft er na de oorlog nog jarenlang in het hotel achter gezeten, de kast was werkend bij hem neergezet. Zo maar wat impressies van de situatie waarin wij de telefooncentrale in 2003 aantroffen.


En dit is de centrale na een 1e poetsbeurt van het technisch gedeelte. Rechts onderin past de slinger ("Kurbel") voor de generator. Deze verzorgt de hogere bel of wekspanning.


Het hart van de centrale bestaat uit 10 afvraag- en doorverbindkoorden met de bijbehorende witte drukknoppen en rode tuimelschakelaars.


De voorzijde is nu open. We zien tien dubbele trommels voor de snoeren. Uit ervaring weten we dat de rolmechanieken zwakke plekken zijn. Nummer 4 van rechts geteld, is even verwijderd voor de reparatie van de bladveer. Twee andere slappe veren konden worden bijgesteld. Rechts onderin zit de wekgenerator.


De veer in de rechtertrommel was gebroken, deze is ingekort en het restant ligt erboven.


Hier zien we de hoorn voor de bedienaar en een gedeelte van de abonnee-aansluitstrippen. Enkele verdwenen klepjes zijn vervangen door originele exemplaren.