Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Hellschreiber
Het apparaat behoeft wat reparatie. De voltmeter is ooit verwijderd, maar we hebben inmiddels een nieuw exemplaar kunnen aankopen.


De meter dient ter controle van de voedingsspanningen 12 en 180 Volt.
De blauwe knop zorgt voor het omschakelen van het meetbereik.


Nimmer gebruikt, maar wel met WaA stempel. Nu hij toch in beeld is, hebben we wat detailfoto's gemaakt.


Het typeplaatje met daaronder een WaA stempeltje.


Het compartiment waarin de elektronenbuizen horen.
Het toetsenbord had wat kromme toetsen en werkte niet echt lekker. De toetsen bleven hangen en de rode toets rechts kon niet worden vastgezet.


Na reparatie ziet het zo uit. De trommel achterop zorgt voor het op juiste wijze omzetten van een toetsaanslag in een patroon aan electrische pulsjes.


Deze layout van het toetsenbord komt uit de originele gebruiksaanwijzing. We hebben dus geen toetsen verwisseld !


In het toestel horen elektronenbuizen met militaire specificaties. Schokbestendigheid speelt een grote rol. De aansluitingen zijn gevat in een bakelieten voet en het glaswerk zit ingepakt in een metalen omhulsel. De tekst geeft het type buis aan.


Hier de datum.


Noem het maar een voorganger van de moderne printplaat, maar het ziet er wel strak uit.

In het toestel zit een multifunktionele motor. Hij zorgt voor de aandrijving van het toetsenbord gedeelte, het papiertransport en de hoge voedingspanning voor de electronenbuizen. De motor is uit elkaar gehaald om de inwendige schade vast te stellen.


De motor is met een bakelieten demper mechanisch aan de onderkast gekoppeld. Als de rode merkjes op de juiste plaats staan, past alles vanzelf.


In de motor zitten diverse kleine spoelen. Bovenin ziet u een afgebroken exemplaar.


Het was verwarrend om nieuwe kogellagers van het fabrikaat SKF "Germany" aan te treffen. Ook zijn diverse onderdelen uit de motor verdwenen. We denken dat de vorige eigenaar het toestel voor onderdelen heeft gebruikt om een tweede toestel compleet te maken.