Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Prisma's voor de hoekkijkers
We hebben nu meerdere hoekkijkers in ons bezit. Slechts enkele ervan hebben de originele beschermglaasjes in het kopje. We hebben deze schuingeslepen glaasjes laten namaken en we weten inmiddels dat we ze met harde zwarte bijenwas kunnen monteren. Moderne pasta waarmee autoruiten worden gemonteerd, is een goed alternatief. We hebben twee losse koppen kunnen vinden.


Een goede kop van een hoekkijker ziet er zo uit. Links de stang die het optiekje laat draaien, rechts, onder het stalen kapje, de veer die voor tegendruk zorgt. Het draaibare gedeelte is afgedekt met vier platte glaasjes. De onderlinge raakvlakken zijn afgeschuind.


Deze kop mist alle afdekplaatjes. Bij een andere kop is het boutje en de klem, hier centraal zichtbaar, afgebroken. Dit gedeelte is in reparatie.


Een ander kopprisma heeft een ander probleem. De twee kwartsdriehoekjes worden bijeen gehouden door de, boven en onder gelijmde, ronde glasplaatjes. Het koppelvlak van de twee driehoeken is aangetast door schimmel, dus moest dit setje uit elkaar. Dat is gelukt door het te dompelen in hete olie. Als lijm wordt Canada balsem gebruikt. Dan hebben we weer een schoon prisma om een van de kijkers compleet te maken.