Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Panzer Winkel Beobachtungs Fernrohr

De stichting heeft een kist met drie hoekoptieken voor een 6-Schartenturm. Deze optieken zijn van het type Pz.B.W.F.9, PanzerBeobachtugsWinkelFernrohr 9, 2,5 x 19°, fabrikant "cxn", dat staat voor Emil Busch AG. De optieken werden ook gebruikt in de pantserplaten van de mitrailleurbunkers in het Landfront.


In de kist zitten vijf goed werkende verlichtingssetjes voor Duits optiek (foto links) en vijf filterglaasjes (onder). Eén van de kijkers is afwijkend gemerkt, maar ze zijn alle drie gemaakt door Busch. Alle artikelen, inclusief de kist, zijn gestempeld
De kop van de hoekkijker is voorzien van vier stukjes geslepen glas. Dit deel komt in het "snaveltje" dat in de koepel of pantserplaat hoort.


Een paar van deze stukjes glas ontbreken, zijn nagemaakt en zijn geplaatst. Dit kleine gebrek was vooraf bekend. Wij zijn blij dat we deze zeldzame set aan Duits optiek binnen de stichting hebben kunnen brengen.


Later hebben we nog een complete "9" gevangen.


In de kist zaten nog onverwachte mooie toebehoren.

Met wat geluk hebben we meerdere stukken specifiek bunkeroptiek aan de collectie kunnen toevoegen. Het betreft een PzBWF 12, die past in observatiekoepel met een wanddikte van 12 cm, zoals het koepeltje op de 117 (Walvis) bunker in Haamstede.
Aan de buitenkant gaaf en compleet, maar bij ontvangst bleek hij binnenin sterk te zijn aangetast door schimmel op al het glas. De kijker is geheel uiteen genomen. Onze dr Optiek zegt altijd: "Poetsen met Isopropanol / 2-propanol totdat het glas begint te piepen". Nou, dat hebben we gedaan en het resultaat is verbluffend. Hij is weer helder en de twee kruisdraden zijn mooi scherp. Echter nooit geweten dat er zoveel glas in zo'n kleine kijker zit: drie prisma's, vier lenzen en zeven optisch neutrale afdekglaasjes. Nog maar te zwijgen van het grote aantal miniscule borgschroefjes.
Uren leuk werk en het resultaat mag er zijn.

Een andere aanwinst is onderstaande PzBWF 7, die voor de hele dikke koepels geschikt is.
Deze kijker is geheel compleet, schoongemaakt en nu in optimale conditie. De groene hoofdsteun bedient een klepje dat ervoor zorgt dat 's nachts geen licht van binnen naar buiten kan uittreden. Zonder hoofd voor de kijker - klepje dicht, met hoofd - vrij zicht.

Het volgend stuk optiek is de hoekkijker model 8, die al een tijdje in de "Werkstatt" lag te wachten op onderdelen. Dankzij de gunstige aankoop van een 2e exemplaar, is deze kijker nu compleet.De huidige serie hoekkijkers bestaat uit:
1. Pz.B.W.F. 12, 12 cm
2. Pz.B.W.F. 9, 20 cm
3. Pz.B.W.F. 8, 25 cm
4. Pz.B.W.F. 7, 32 cm

De complete serie is in het museum Zoutelande te zien.