Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Messkreis für Pz.B.F.
Met enige trots tonen wij u deze aanwinst. Dit adapterstuk komt tussen de periscoop en het statief dat op koepelvoer is gemonteerd.


De adapter wordt met twee bouten op het statief gemonteerd. De stelschroeven op de voorgrond, midden onder, verzorgen de fijnafstelling. De periscoop wordt met haar eigen bouten, op identieke wijze op de bovenkant van het adapterstuk vastgezet.


Het verschil in uiterlijk tussen deze foto en de 1e is slechts een kleine poetsbeurt.

Bij de installatie wordt de gehele combinatie zo ingeregeld dat het draadvizier in de periscoop precies op het kaart-noorden valt en de "0" op de zwarte gradenboog (1) van de adapter op het witte pijltje (2) valt. Daarna wordt alles definitief vastgezet. De waarnemer kan de periscoop verdraaien met de ronde knop (3). Hij kan ook grotere stappen nemen door de snel-hendel (4) te gebruiken. Door zijn doel in het draadvizier van de periscoop te houden, kan hij de kaarthoek van het doel op de zwarte gradenboog (1)aflezen. Het geheel werkt met het Duitse "duizendsten" (Strich) systeem, waarbij een hele cirkel (360 graden), is omgezet naar 64 duizendsten.
Meer hierover.
De verfijnde schaalverdeling (5), maakt een meer nauwkeurige waarneming tot op 1 "duizendste" mogelijk.


De fabrikant-codes van Duits materieel waren geheim. De maker (bwt) van de adapter is
teruggevonden: G.Heyde K.G.,Instrumente, Dresden.

De blauwe cirkel geeft aan dat het toegepaste smeer- en afdichtingsvet in de adapter,
geschikt is voor temperaturen onder nul. "58" is het serienummer.


De adapter past in de originele stalen kist. Het deksel is voorzien van dit stempel. Dit Waffen-amt stempel werd door een keurmeester aangebracht. Het nummer behoort toe aan een fabrikant met de schuilnaam P-397. Via een vergelijking hebben we de fabrikant gevonden:
Ernst Plank, Fabrik für optische und mechanischer Waren, Hochfederstrasse 40, Nürnberg.