Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Schakelmateriaal
We hebben in de loop der jaren via veel bronnen electrisch schakelmateriaal verzameld. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste fabrikagedatum hiervan vast te stellen. Eerst werden we door de aanwezigheid van wat keurmerken op het verkeerde spoor gezet. Nadere studie heeft uitgewezen dat een tweetal bekende keurmerken al voor 1940 werden gebruikt. Het Duitse VDE-merk stamt uit 1898. Na de opkomst van de Duitse oorlogsindustrie, met de bijbehorende "Hochheitsmarken" (de bekende WaffenAmt stempels), is dit keurmerk in de periode van 1937 tot en met 1945 niet aangebracht. Het Nederlandse keurmerk "Kemakeur" stamt uit 1927 en het hiermee gestempelde schakelmateriaal kan dus opperbest in Duitse bunkers zijn gebruikt. Na het afkrabben van wat verf, het weer gangbaar maken van het mechaniek en veel poetswerk, ziet u hier de voorlopige oogst:


Zeven "T-dozen" van het merk Imperator, die moeten uit de jaren '30 zijn.


We hebben oud montagemateriaal in de kabeldozen aangetroffen. Voor diegene onder ons, die "opgevoed" zijn met de ellendige lasdop voor de getwiste draden, roept dit beeld wellicht enige jaloezie op. Dit porselein komt in de vitrine en zal niet worden hergebruikt. Daarbij komt dat de stalen schroefjes in de messing klemmetjes na dik 60 jaar ietwat groen-bruine corrosie-problemen veroorzaken.


Dit is de verzameling schakelaars. De bovenste rij is bijna zeker oorlogsproduktie, de tweede rij stamt uit de eindjaren '30 en de laatste vier zijn allemaal verschillend van makelij en datum.