Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Veldtelefoons
Ook op Walcheren was het niet vreemd dat het kader van Duitse eenheden bij burgers ingekwartierd werd. Dit gold ook voor de officieren en onderofficieren van de luchtdoelbatterij bij Vrijburg (Flakbatterie Nord). Aan de Vlissingseweg, op de huidige nummers 153 tm 161 sliepen Duitse Kriegsmarine mannen. Direct na de bevrijding in november 1944, zijn in diverse huizen uitrustingsstukken gevonden. Twee veldflessen en een leeg munitiekistje zijn wat voorbeelden. De 1e batterijofficier, had zijn intrek op toen nummer 151. Daar werd naast zijn bed een afwijkend telefoontoestel aangetroffen.


Na wat speurwerk blijkt het te gaan om een toestel van Belgische makelij, dat als Beutegerät door de Duitsers werd ingezet. In het deksel zit een schema, maar dit is een eigengemaakt document in het Duits geschreven.


In dezelfde periode is ook een Duitse veldtelefoon, type FF-36, bij de batterij zelf aangetroffen.Op het deksel staat de aanduiding 1e Batt Offz (1e batterij officier). We bezitten nu de twee toestellen van de Lt.(MA) d.R. Dietrich Körner.


Onze dank gaat uit naar dhr. G.E.P. Palmkoeck uit Oost-Souburg die de toestellen en de informatie heeft gegeven.