Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Herdenking 2018

Op zaterdag 27 oktober is de jaarlijkse herdenking Vlissingen Bevrijd gehouden.


Veteranen en actief dienende militairen legden vele kransen bij het monument.

Onder de buitenlandse bezoekers bevond zich de dochter van kapitein Philippe Kieffer, Dominique.
Zij bracht een bezoek aan de observatiebunker en kreeg in haar moedertaal alle uitleg van Axel Boey.


Ze wilde met alle plezier met beheerder Henk Meijer op de foto.
Fotografie: Kees van Klinken.

Philippe Kiefer was van oorsprong een Franse marineoffcier. In navolging van de Britse commandos kreeg hij toestemming om de Fusiliers-Marins Commandos op te richten. Na een zware training in het bekende Schotse Achnacarry werd de eenheid ondergebracht bij het No. 10 (Inter-Allied) Commando.


Kieffer nam als kapitein in augustus 1942 deel aan de Raid op Dieppe. Deze actie was bedoeld om de Duitse kustverdediging te testen. Tevens werd er technologische informatie over de Duitse radar met geweld ingewonnen. Dit gebeurde bij Cap d'Antifer, ten noorden van Le Havre onder leiding van de toenmalige majoor John Frost. Die kreeg later de onmogelijke opdracht om de brug van Arnhem te veroveren.

Na acties ondermeer op Kreta en in Abessinië werd Kieffer op D-Day belast met de verovering van het casino in Ouistreham. De scene's uit de filmklassieker "De Langste Dag" van Darryl F. Zanuck zijn opgenomen in Port en Bessin. Als de aanval vastloopt gaat Kieffer een tank halen. Als een onderofficier de kapitein ziet naderen roept hij "C'est Kieffèr!!".
Kapitein Kieffer was ook de commandant van de commando's die in november 1944 landden op Uncle Beach. Hij werd in 1954 bevorderd tot luitenant kolonel en overleed na een lang ziekbed in 1962.