Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Graafwerk 502

De eerste werkzaamheden begonnen op 2 september 2000.


Rond 08.30 uur verscheen een grote Atlaskraan van het Waterschap Zeeuwse Eilanden bij de duinopgang om de verzandde en dichtgegroeide bunker uit zijn 'benarde' positie te bevrijden.


Eerst werd de afrastering ter hoogte van de bunker verwijderd, waarna met behulp van de kraan de vele duindoorns rond de bunker werden gerooid. Langzaam begon de kraan met het verdiepen van het terrein tot het originele niveau. Vele kubieke meters zand werden verplaatst, waarna eindelijk een toegangspad en pleintje voor de bunker ontstonden. Tijdens het ontgraven stuitte men op een originele waterput, bestaande uit een stuk rioolbuis met een bodem. In deze put lagen nog enkele originele voorwerpen, die bijna allen vergaan waren. Voor de bunker werd een lage glooiing om hem zo enigszins van het pad af te schermen. Vandaag (20-9) wordt met de eerste bestratingwerkzaamheden begonnen. Daarna worden de taluds nog met helm aangeplant en worden de afrasteringen hersteld.


Net uit het zand, dus nog een beetje groen.
Voor de publiciteit is contact opgenomen met de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC), die in de krant van vandaag (20-9) een stukje over het initiatief heeft opgenomen.

2 oktober 2000:
Op vrijdag 29 september 2000 is het eerste deel van de graafwerkzaamheden van het Bunkermuseum Zoutelande afgesloten: het ontgraven en aanleggen van de manschappenbunker (type 502) naast Hotel 'Tien Torens'. Een toegangspad en een pleintje zijn voor de bunker aangelegd, waarna het geheel is afgesloten met een afrastering van puntdraad. Om de buitenaanleg van dit gedeelte van het museum af te ronden is een Tjechenigel van Duitse makelij door medewerkers van de stichting geplaatst (1-10). Binnenkort zal ook een betonnen Tetraëder bij de bunker van het type 143 bovenop het duin volgen.


Het nieuwe pad.