Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Slag om de Schelde 1944
De beslissing in de strijd om West-Europa.

- Auteurs: Tobias van Gent en Hans Sakkers
- Uitgever: Marberg Media
- Jaar: augustus 2019
- Gebonden, groot formaat (24 x 32 cm)
- 352 pagina's met ruim vijfhonderd foto's en kaarten.
- ISBN: 9789083017204
- het boek wordt verzonden als pakketpostDe Slag om de Schelde is één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Toch is deze slag relatief onbekend, vooral buiten Zeeland en West-Brabant. Op 4 september 1944 vallen de haveninstallaties van Antwerpen vrijwel onbeschadigd in geallieerde handen. Door grote logistieke problemen na de snelle opmars vanuit Normandië is dit voor de geallieerden een enorme meevaller. Maar zolang Duitse kanonnen in de Scheldemonding de toegang tot de havenstad beheersen, hebben ze niets aan het bezit van de havens. Hitler onderkent het strategisch belang en geeft zijn troepen in Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren bevel tot de laatste man stand te houden.

Het 1e Canadese Leger krijgt opdracht de Duitsers uit de Scheldemonding te verdrijven. In het najaar van 1944 worden West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren het toneel van een even heroïsche als bittere strijd, die van de strijdende partijen een zware krachtsinspanning vergt en de Zeeuwse en West-Brabantse bevolking in een wanhopige situatie drijft. Met de capitulatie van Walcheren wordt de Slag om de Schelde op 8 november 1944 beslecht. Als een paar weken later de mijnen in de Westerschelde zijn geruimd en de eerste konvooien de haven van Antwerpen bereiken, zijn de bevoorradingsproblemen voor de geallieerde strijdkrachten voorbij en is de Duitse nederlaag in West-Europa onvermijdelijk geworden.

De gevolgen van het oorlogsgeweld zijn desastreus. Ruim vijfduizend soldaten en burgers overleven de Slag om de Schelde niet, duizenden raken gewond en hele dorpen en landschappen worden verwoest. De Canadezen ervaren de overwinning als een 'Terrible Victory' en de gevechten in het zuidwesten van Nederland als de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa.

Auteurs Tobias van Gent en Hans Sakkers hebben tientallen publicaties over militair-historische onderwerpen op hun naam staan en zijn veelgevraagde sprekers. Met dit uitstekend gedocumenteerde en fraai geïllustreerde boek geven zij de Slag om de Schelde de plek in de geschiedenis die deze slag toekomt.