Stichting Bunkerbehoud Privacy
Mail
Demonstratiemodellen Enigma.
De werking van de Enigma kan het best worden uitgelegd met behulp van electronische demonstratiemodellen.
Voor het museumthema van 2011 hadden we al een model aangekocht. In de bunker in Toorenvliedt hebben we straks genoeg ruimte voor twee modellen. Bij navraag bleek dat er inmiddels een uitbreiding op het E-model gemaakt is.
Daarom zijn er twee zogenaamde UhrBox-E bouwpaketten gekocht en een tweede E-Enigma. Met die twee sets kunnen we in een educatieve omgeving berichten van het ene model naar het andere sturen. Deze pakketten werken samen met de echte Enigma en met het simulatieprogramma op de computer.


Links de Duitse Enigma, rechts de in 1942 ingevoerde toevoeging. Het verticale stekkerbord op de Enigma heeft normaal eigen snoertjes die de geletterde bussen volgens het codeboek onderling verbinden. Bijvoorbeeld bus "A" wordt verbonden met bus "Z". Na de eerste vercijfering in de rotoren, wordt in ons voorbeeld via het stekkerbord een "A" omgezet naar een "Z", maar ook omgekeerd. Een "Z" wordt een "A". Dit principe heet reciprociteit. Met name de Duitse luchtmacht vond dit principe een zwakke plek. De Enigma snoertjes werden door de luchtmacht vervangen door de UhrBox, rechts op de foto boven. Met de draaiknop kan gekozen worden uit 40 standen, 00 tm 39. De eerste 10 standen maken gebruik van het reciprociteit principe. Dit is gedaan om met Enigma's zonder UhrBox te kunnen samenwerken. Maar in de 30 overige standen wordt het te zwak geachte principe losgelaten. Hierdoor ontstaat een extra codering van het bericht. Gelukkig hadden de codekrakers in Bletchley Park al snel door hoe het principe werkt en na 2 weken kon het eerste bericht, vercijferd met de UhrBox in een hoge stand, worden gelezen.


Helaas, de demonstratiemodellen zijn alleen te koop als bouwpakket, dus de soldeerbout wordt uit de kast gehaald.


Uren knutselen levert deze UhrBox-E op. Het tweede exemplaar ging een stuk sneller.


De meeste tijd zit in het maken van de aansluitsnoertjes. Stickertje uitknippen, folie eraf peuteren, op de kabel plakken, krimpfolie er overheen en verwarmen. Het uiteinde strippen, vertinnen en een "Märklin" stekkertje monteren.
En dat 20 keer.


Hier de onderdelen voor de E-Enigma zelf.


De nieuw gebouwde E-Enigma, de Uhrbox-E is aangesloten. Alles werkt naar behoren.


Hier de gehele set zoals die straks in de bunker 618 op Toorenvliedt te zien en te "bespelen" zal zijn.
Links ligt ons exemplaar uit 2011. De software ervan is vervangen. Het zwarte display, zoals links te zien, moet nog op het nieuwe model geplaatst worden. Ik zit even zonder plexiglas. De 4 batterijvoedingen worden vervangen door netadapters en alles wordt nog in houten kastjes gemonteerd.